Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Species of Spaces_Fani Chiotelli

Ο George Perec κάνει μία αναλυτική καταγραφή και ταξινόμηση των σκέψεών του σε σχέση, αρχικά, με τον χώρο σαν έννοια και στη συνέχεια σε σχέση με τους χώρους στους οποίους ζούμε. 
Προσπαθεί να περιγράψει, από τη δική του οπτική, όλους τους χώρους που μπορεί να αντιληφθεί- από τους πιο μικρούς και αυτονόητους (το κρεβάτι) μέχρι τους πιο μεγάλους και ασαφείς (ο κόσμος). Αυτό το καταφέρνει παραθέτοντας προσωπικά του βιώματα, αναμνήσεις, γνώσεις και προβληματισμούς, με τρόπο που δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να τα οργανώσει κυρίως μέσα στο δικό του μυαλό.

Τονίζει πως δε παρατηρούμε τους χώρους που ζούμε, γιατί τους θεωρούμε αυτονόητους. Η μεθοδική παρατήρηση ενός χώρου όμως, ακόμη και αν φαίνεται βαρετή διαδικασία, και η προσπάθεια να τον κοιτάξουμε από μία άλλη οπτική γωνία μπορεί να μας αποκαλύψει εντελώς καινούρια πράγματα για αυτόν.

Σκέψεις>>Ερωτήματα>>Ιδέες

Πόσο διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε ένα κτίριο όπως η πολυκατοικία που ο χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι, όταν το κοιτάμε από την σκοπιά αυτών που βιώνουν κάποιο τμήμα του καθημερινά και πόσο διαφορετικά όταν βλέπουμε μαζικά όλες αυτές τις ταυτόχρονες ζωές. Και ακόμη πως θα μπορούσε ένα κτίριο όπως η πολυκατοικία να λειτουργήσει με τους χώρους που έχουν προοριστεί να είναι ιδιωτικοί, ως κοινόχρηστους;

Πως θα ήταν αν μπορούσαμε να κοιτάξουμε ταυτόχρονα μέσα στους διάφορους χώρους, άρα και στους ενοίκους και τις ζωές τους;

Μία τέτοια λογική θα βασίζονταν στην όραση. (Ένας τυφλός θα αντιλαμβανόταν τον χώρο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν;) Τι γίνεται όμως με τις άλλες αισθήσεις;
Ή μήπως η όσφρηση και η ακοή ήδη είναι, μέχρι ένα βαθμό κοινές σε μία πολυκατοικία; 

Οι ταυτόχρονες λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα σε ένα κτίριο μήπως θα μπορούσαν να είναι οι χρήσεις της γειτονιάς; Ας πούμε εκκλησία, μαγαζιά, κατοικίες- και τι γίνεται με τα πάρκα και τις πλατείες; (μάλλον έτσι θα είχαμε ένα κτίριο που πραγματικά δε κοιμάται ποτέ αφού θα συνδυάζαμε τις ώρες λειτουργίας όλων των λειτουργιών της γειτονιάς)

Οι χώροι, σε αυτή τη περίπτωση, θα είχαν παρόμοια διάταξη με μία πραγματική γειτονιά (πλατεία-πάρκο στη μέση του συγκροτήματος, εκεί κοντά η εκκλησία) ή το «στρίμωγμα» τους θα απαιτούσε αναδιατάξεις; (η εκκλησία απαιτεί ησυχία άρα μπορεί να ήταν κάπου απόμερα)

Τι θα συνέβαινε σε μία γειτονιά όπου ο καθένας μπορεί να δει στο χώρο του άλλου-άρα και στη ζωή του-αλλά παράλληλα και η δική του ζωή είναι εκτεθειμένη στα μάτια αυτών των γνωστών-αγνώστων που αποκαλούμε γείτονες; 

6 σχόλια:

  1. ωραία ανάλυση, και μου γεννά πολλά ερωτήματα η τελευταία σου απορία-σκέψη , η απάντηση της οποίας πιστεύω θα σε βοηθήσει να το εξελίξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του έργου του Perec, καθώς και των προβληματισμών που σου γεννά. Το γεγονός πως η αντίληψή μας για τον χώρο καθορίζεται από την οπτική γωνία από την οποία τον κοιτάμε- βιώνουμε είναι ένα στοιχείο που επισημαίνεις και ενδεχομένως αποτελέσει το εφαλτήριο για τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέροντα τα ερωτήματα που θέτεις στο τέλος. Για μένα το θέμα της αντίληψης του χώρου με τη χρήση των διαφορετικών αισθήσεων, που αναφέρεις, είναι κάτι που θα μπορούσες να ασχοληθείς περαιτέρω. Θα μπορούσες ίσως να σκεφτείς πώς τα ίδια ερεθίσματα οδηγούν σε διαφορετική χωρική αντίληψη τον κάθε άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πως τα ερωτήματα που σου έχουν γεννηθεί είναι αυτά που υποδεικνύουν τα μονοπάτια στα οποία πρέπει να βαδίσεις ώστε να φτάσεις στις απαντήσεις τους ! Το θέμα είναι πως αυτά τα μονοπάτια είναι διαφορετικά για τον καθένα μας και προφανώς αυτό γεννάει και άλλες απαντήσεις ... ανυπομονώ να δω τις δικές σου ! Υ.Γ. εύστοχη και οργανωμένη ανάλυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρίσκω πολύ πολύ ενδιαφέρον τον συνδυασμό ορίων,συνήθειας και αντιληπτικών μέσων!!! Οι στερεοτυπικοί τρόποι συμπεριφοράς , τα "ηθικά όρια" επηρεάζουν τα αντιληπτικά μας μέσα και με ποιον τρόπο??? Επίσης πύ καλή οργανωση παρουσίασης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εύστοχες παρατηρήσεις και ενδιαφέροντα ερωτήματα! Συμφωνώ με τα παραπάνω σχόλια ότι η απάντησή τους είναι για τον καθένα μας διαφορετική αλλά είναι αυτή που θα σε οδηγήσει στο τελικό αποτέλεσμα! Καλή συνέχεια εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή