Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ του Jorge Luis Borges


Ο Μπόρχε στην ιστορία του αφηγείται την ύπαρξη μιας ουτοπικής βιβλιοθήκης, η οποία περιέχει όλα τα βιβλία τα οποία έχουν γραφεί και όλα όσα πρόκειται να γραφούν.
Στην ιστορία παρατηρούμε τόσο την ύπαρξη χαρακτήρα, όσο και την περιγραφή ενός αρχιτεκτονικού χώρου, σαφώς ορισμένου. Ο ήρωας μας [ ο βιβλιοθηκάριος, όπως αποκαλείται ], είναι και ο κύριος αφηγητής της ιστορίας, ο οποίος περνάει τη ζωή του ψάχνοντας νόημα σε φράσεις μέσα στα βιβλία. Ένα γεγονός, το οποίο αποδεικνύεται αδύνατο καθώς παρ' όλη την πληθώρα των πληροφοριών που περικλείει η βιβλιοθήκη η αλήθεια είναι κάτι το οποίο δύσκολα συναντάται στις σελίδες των βιβλίων που περιέχει. Έτσι, ο βιβλιοθηκάριος διατηρείται στην άγνοια.
Η Βιβλιοθήκη του Μπόρχες έχει ακαθόριστο αριθμό εξαγωνικών στοών, η διαρρύθμιση των οποίων είναι απαράλλαχτη, πέντε ερμάρια σε κάθε πλευρά, καλύπτουν όλες τις πλευρές εκτός από δύο και από κάθε εξάγωνο φαίνονται οι πάνω και οι κάτω όροφοι. Τέλος αναφέρεται και η ύπαρξη μιας σπειροειδούς σκάλας, που βυθίζεται στην άβυσσο και ανεβαίνει ώσπου χάνεται το βλέμμα…
Στην προσπάθεια μου να κατανοήσω βαθύτερα το κείμενο " Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ " διάβασα διάφορα άρθρα, τα οποία έχουν γραφτεί για τον Μπόρχες και κυρίως γι΄ αυτό του το έργο. Όλοι μιλούσαν για μια απίστευτη προοικονομία του συγγραφέα για γεγονότα που συνέβησαν αρκετά χρόνια μετά και κυρίως για την ομοιότητα της βιβλιοθήκης με τον σημερινό χώρο του " Διαδικτύου "και οφείλω να ομολογήσω πως συμφωνώ. Οι ιδιότητες της βιβλιοθήκης [ ατέρμονη και χαώδης ] συναντώνται και στον κυβερνοχώρο με την υπερπληθώρα πληροφοριών που τον χαρακτηρίζει, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να εγγυηθούμε για την αξιοπιστία τους πάντα.
 Με βάση αυτό μέσα στο μυαλό μου δημιουργήθηκε αυτόματα η ταύτιση της βιβλιοθήκης με το σύμπαν και του ατελή βιβλιοθηκάριου με τον άνθρωπο. Όπως ακριβώς συνέβη με τον βιβλιοθηκάριο, έτσι και ο άνθρωπος συλλέγει γνώση ανά τους αιώνες, την καταγράφει, την κατηγοριοποιεί, τη μελετά, ποτέ όμως δεν την κατέχει στην ολότητά της. Την έχει στη διάθεσή του αλλά ποτέ δεν την εξαντλεί. Μέσα στις σελίδες των βιβλίων ονειρεύεται να βρει απαντήσεις σε όλα τα αγωνιώδη ερωτήματά του όμως η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πρακτικά μηδενική.
Τέλος μέσα από την ανάγνωση του έργου συνειρμικά ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα ενός λαβύρινθου. Θέλοντας να δικαιολογήσω στο εαυτό μου αυτή τη σκέψη έκανα μια έρευνα σχετικά με αυτόν τον αρχιτεκτονικό χώρο. Ανακάλυψα , λοιπόν, ότι κρύβει συμβολικές προεκτάσεις που συμβαδίζουν με την βιβλιοθήκη της ιστορίας μας, καθώς ο λαβύρινθος ταυτίζεται με μια δύσκολη πορεία αυτογνωσίας στο κέντρο του εαυτού μας, γεγονός που εγείρει άγνωστες και σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητας μας

10 σχόλια:

  1. Η ανάλυση μου άρεσε και μου θύμισε για κάποιον λόγο και την σκάλα του Penrose, με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα αυτό https://www.tumblr.com/search/penrose-stairs . Περιμένω την συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την ανάλυση και την παρομοίωση της βιβλιοθήκης με το Internet. Επιπλέον, ο παραλληλισμός της βιβλιοθήκης με τον λαβύρινθο ενδεχομένως θα σε βοηθήσει στη σύνθεση ενός νέου χώρου, καθώς αυτός της βιβλιοθήκης περιγράφεται σαφώς στο κείμενο του Borges, με χαρακτηριστικά που θα επιλέξεις τόσο από το κείμενο όσο και από νέες σκέψεις. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εύστοχος ο παραλληλισμός της βιβλιοθήκης του Borges με το διαδίκτυο. Θα μπορούσε να προεκταθεί και στη σύγχρονη κοινωνία γενικότερα όπου κυριαρχεί η πληθώρα πληροφοριών και ο άνθρωπος -ως άλλος βιβλιοθηκάριος- καλείται να την διαχειριστεί,να την αξιολογήσει και να αναζητήσει την ουσία των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. διαβάζοντάς το έκανα σκέψεις σχετικά με το πόσο καλό η όχι μας κάνει στη σημερινή εποχή η πληθώρα πληροφορίων αλλά και κάτι περισσότερο, πόσο σημαντική είναι η καταγραφή αυτών για να υπάρχουν μελλοντικά και να φανούν χρήσιμες... ιδίως χειρόγραφα και όχι απο κάποιον υπολογιστή...
    συνειρμικά ήρθε στο μυαλό μου κάτι πολύ πρόσφατο, το υπουργείο Πολιτισμού που αποφάσισε να κηρύξει διατηρητέες τις χειρόγραφες συνταγογραφήσεις γιατρών καθώς με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ημερών τείνει να χαθεί η ιστορική γραφή ιατρική α...
    ίσως αυτό σε βοηθήσει να βρεις την πολυτιμότητα της γραφής στα χρόνια του ανθρώπου και σε βοηθήσει στην πορεία σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. διαβάζοντας αυτή τη πρώτη προσέγγιση του θέματος σου, θεωρώ οτι μας εισήγαγες απλά και λιτά στον κόσμο του Borges. Η σύνδεση της βιβλιοθήκης με τον κόσμο του διαδικτύου και ο Borges ως πρόδρομος της ύπαρξης του σημερινού κυβερνοχώρου είναι ενδιαφέρουσες βάσεις για περαιτέρω ανάλυση. Καλό θα ήταν επίσης ως αρχή να αναγνωρίσεις τις εννοιολογικές διαφορές και ομοιότητες του διαδικτύου με την βιβλιοθήκη της Βαβέλ όπως το γεγονός οτι το διαδίκτυο έχει κατασκευαστεί απο τους ίδιους τους χρήστες του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφού έκανες παραλληλισμό και με το Web να σου επισημάνω ότι υπάρχει το Visible Web και το Deep Web. Εκεί νομίζω ότι έχει πολυ Feedback που αφορά και την συσχέτιση με τη βιβλιοθήκη.

    Επαθα ΣΟΚ!

    http://www.digitallife.gr/all-you-need-to-know-about-the-deep-web-39141

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρώ εξαιρετικά πετυχημένη την ανάλυση σου και τον τρόπο που συγκρίνεις το Διαδίκτυο με τη Βιβλιοθήκη της Βαβέλ. Νομίζω πως αυτό το μονοπάτι θα επέλεγα και εγώ. Επίσης, ο λαβύρινθος ίσως είναι μια πολύ καλή αφετηρία για τη σύνθεση σου, απλά εφόσον έχεις κάνει ήδη την αναγωγή στο Διαδίκτυο, θα σου πρότεινα να μη μείνεις στην κλασσική έννοια του λαβυρίνθου (στενοί διάδρομοι, αδιέξοδα και ψηλοί τοίχοι), αλλά να το δεις με πιο σύγχρονη ματιά βασισμένη στην ψυχολογία. Δεν είναι απαραίτητο να είναι λαβύρινθος για να το νιώθουμε λαβύρινθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η παρουσίαση που έχεις κάνει είναι πολύ εύστοχη, γιατί μου έδωσε τα βασικά χαρακτηριστικά της ιστορίας χωρίς να με κουράσει. Επίσης ο παραλληλισμός της βιβλιοθήκης με τον κυβερνοχώρο με βοήθησε πάρα πολύ στο να αντιληφθώ όλο αυτό το χαώδες και το ατέρμονο που επικρατεί τόσο στην ιστορία όσο και στο κτίριο. Μ άρεσε που συσχέτισες τον χώρο της βιβλιοθήκης με τον λαβύρινθο. Βέβαια θα μπορούσες να το συσχετίσεις και με την σπείρα. http://www.archisearch.gr/article/275/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνοδοιπόρισσα, για τον ίδιο λόγο σε άφησα για το τέλος! Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον τον συσχετισμό με το διαδίκτυο και την πληθώρα πληροφοριών καθώς και την σχέση του λαβυρίνθου με την πορεία προς την αυτογνωσία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρίσκω σημαντικό τον παραλληλισμό της αχανούς αυτής βιβλιοθήκης με το διαδίκτυο. Θα σου πρότεινα να μην αφήσεις όμως και την έννοια του λαβυρίνθου, καθώς θεωρώ ότι θα σε βοηθήσει στο στήσιμο του χώρου και σε συνδυασμό με την κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες λύσεις! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή