Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

E.A. ABBOTT_FLATLAND_01 ANALYSIS_Panousi Mariannina




 Το Flatland αποτελεί ένα μυθιστόρημα που κρύβει μέσα του αρκετά σημεία, στα οποία μπορεί να σταθεί κάποιος και να αποτελέσουν γι αυτόν την απαρχή της δουλειάς του. Αν ακολουθήσουμε τα παρακάτω link βρίσκουμε ένα καλλιτεχνικό project και μια εικαστική παρέμβαση που δημιουργήθηκαν με την βοήθεια του Flatland.

14 σχόλια:

  1. Πολύ καλή και περιεκτική η παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου. Θα είχε ενδιαφέρον αν στη συνέχεια εντοπιζες τα σημεία που επηρεάζουν τη σκέψη σου και πως φαντάζεσαι ότι αυτά θα επηρεάζουν τις επιλογές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ καλό που βρήκες παραδείγματα από άλλα project που έγιναν με αφορμή το flatlant. Όπως έγραψα και στα άλλα παιδιά που επέλεξαν το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει να δεις το συγκεκριμένο βίντεο για το πως μία κατάσταση που δε μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας μπορεί να μας φαντάζει απόμακρη. https://www.youtube.com/watch?v=mXVGIb3bzHI (μη σε τρομάξει ο τίτλος:-p )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανή χάοσα! Ειδικά στο σημείο που έχουν ηχογραφήσει τον χτύπο της καρδιάς μέσα στο δωμάτιο, αγχώθηκα τρομερά για κάποιο λόγο! Όντως, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την σύγχυση που μπορεί να μας προκαλέσει η ανακάλυψη μιας καινούριας πραγματικότητας, διαφορετικής από αυτήν που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.

      Διαγραφή
  3. Μ' άρεσε η αναλυτική αλλά καθόλου κουραστική παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου και νομίζω πως αυτό είναι δείγμα πως έχεις εντριφύσει στη λογική του! Περιμένω να δω τις επιλογές που θα προκύψουν στη συνέχεια . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I like. Το μόνο που θα σου προσθέσω είναι το εξής: να εμβαθύνεις πιο πολύ στο τι και πως αντιλαμβάνονται οι χαρακτήρες το χώρο, την πραγματικότητα, την κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα να επισημάνω ΕΝΑ από τα στοιχεία της ανάλυσης σου (γιατί μου τράβηξε το ενδιαφέρον) , τη ΣΧΕΣΗ που έχουν τα σχήματα με τις διάφορες κάστες ή κατηγορίες ανθρώπων.. για ποιο ΛΟΓΟ η κατώτερη κάστα-γυναίκα συσχετίζεται με το ευθύγραμμο τμήμα και για ποιο λόγο γίνονται οι υπόλοιπες ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ; Ποια είναι η αφετηρία και η λογική αυτής της αναπαράστασης; Μια τέτοια διάκριση γίνεται για ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ στη θεωρία των χωριστών σφαιρών στους τρόπους αναπαράστασης του έμφυλου χώρου : η πόλη παρουσιάζεται ως ο κυρίαρχος ανδρικός χώρος της παραγωγής ενώ το σπίτι ο υποδεέστερος, ιδιωτικός χώρος της αναπαραγωγής. Άλλωτε πάλι η πόλη συσχετίζεται με τη γυναίκα γιατί σε αυτήν προσδιδονται ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ όπως: χαοτική, λαβυρινθωδη,σε πλήρη αταξία,άγνωστη ΕΝΩ ο άνδρας σχετίζεται με το χρόνο, ένα ενεργό και δυναμικό στοιχείο σε συνεχή εξέλιξη. Με όλα αυτά θέλω τονισω μια πτυχή της ανάλυσής σου, τους τρόπους αναπαράστασης που ίσως θα μπορούσαν να σου δώσουν ερέθισμα για μια επιπλέον ανάλυση κι αυτή με τη σειρά της ιδέες για το θέμα σου. Μπράβο για την ξεκούραστη και αναλυτική περιγραφή που τραβάει το ενδιαφέρον και δημιουργεί αμέσως ιδέες και προβληματισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησα την ανάγνωση του βιβλίου και έφτασα στο κομμάτι όπου γίνεται ο συσχετισμός σχημάτων-καστών, υποβιβασμός γυναίκας σε σχέση με άνδρα, το στοιχείο αυτό μου κίνησε το ενδιαφέρον. Η κοινωνία που περιγράφει ο Abbott είναι μια ακριβή μικρογραφία της Βικτοριανής Αγγλίας. Οι γυναίκες θεωρούνται μονοδιάστατες, αδιάφορες και ανάξιες να μορφωθούν λόγω των φυσικών τους χαρακτηριστικών. Γιατί απλά έτσι είναι. Γιατί απλά έτσι γεννήθηκαν. Τώρα όσο αφορά τους υπόλοιπους συσχετισμούς, υπάρχει πάντα το δίπολο περισσότερες πλευρές- πολύπλευρη γνώση. Όσο ποιο πολλές πλευρές έχεις τόσο πιο πολύ γνώση σου ανήκει. Το αστείο είναι ότι υπάρχει η εξελικτική θεωρεία ( την αναφέρει ο Λεωνίδας στην παρουσίασή του, εγώ το παρέλειψα) όπου επιτρέπει στα σχήματα να εξελιχθούν . Βεβαία αυτό αφορά όλα τα υπόλοιπά σχήματα εκτός από τις γυναίκες. Ενώ λοιπόν αρχικά με τράβηξε αυτό το κομμάτι, τελικά όταν έβαλα τις σκέψεις μου σε μια τάξη κατάλαβα πως αν ασχοληθώ μόνο με αυτό το ζήτημα το πιθανότερο είναι να το αντιμετωπίσω μονόπλευρα και να εγκλωβιστώ μέσα στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Γι αυτό επέλεξα να μην αναφερθώ στους προβληματισμούς μου σε αυτό το σημείο. Ωστόσο σίγουρα θα υπάρχουν στοιχεία από αυτό το κομμάτι στην πορεία της δουλειάς μου, αφού πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που θίγεται όχι μόνο στο βιβλίο αλλά και που το βιώνουμε καθημερινά :)

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία και αναλυτική περιγραφή του έργου. Μου κεντρίζει το ενδιαφέρον ο προβληματισμός σου για τα πρότυπα- κτίρια στα οποία κατοικούμε, εργαζόμαστε, ζούμε..Μήπως αυτή η αδράνεια στη δημιουργία νέων χώρων, διαφορετικών σχετίζεται άμεσα με την αδράνεια του σύγχρονου ανθρώπου σε πολλά επίπεδα..; Και τι θα τους "ξυπνούσε' ; Περιμένω να δω την εξέλιξη των προβληματισμών σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα σταθώ στο τελευταίο κομμάτι που σχετίζεις το έργο με τη σημερινή εποχή και διατυπώνεις την άποψη σου σχετικά με το μοντέρνο. Έχει ενδιαφέρον αυτή η προσέγγιση γιατί βλέπουμε χειροπιαστά πως η εμμονή σε πρότυπα αλλά και σε όσα γνωρίζουμε καλά και κατέχουμε στερεί από τη δημιουργία των αέρα της ανανέωσης και της καινοτομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. περιγράφεις πολύ περιεκτικά και μεστά το βιβλίο και αυτό είναι καλό για κάποιον που θέλει να μπει στο νόημά του.. έχει ενδιαφέρον η συσχέτιση των προτύπων και τον κανόνων του βιβλίου με τον μοντερνισμό, ίσως όμως στη θέση σου το "άνοιγα" περισσότερο και το συσχέτιζα με τους κανόνες που επιβάλλονται γενικότερα στη ζωή του ανθρώπου και δεν του δίνουν την ελευθερία που πρέπει... στο μαυλό ας πούμε μου έρχονται τα ΜΜΕ και η χειραγώγησή μας από αυτά. επιπλέον θίγετα και το θέμα του ρατσισμού αν σκεφτείς τη θέση των γυναικών στη κοινωνία του flatland... καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύστοχη και πολύπλευρη ανάλυση.Το έργο του Abbot αποτελείται από πληθώρα ερεθισμάτων για προβληματισμό στην κατεύθυνση της στερεοτυπικής αντίληψης τόσο του χώρου και της μορφής όσο και των κοινωνικοπολιτικών χαρακτηριστικών. Στη θέση σου , με αφορμή την χωρική αντίληψη ίσως να εστίαζα στην δημιουργία χώρου "μεταβαλλόμενου" με βάση την οπτική αντίληψη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω πως έκανες μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του βιβλίου και μπήκες δυναμικά στο κομμάτι της ερμηνείας. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση με τις κοινωνικές τάξεις και ευχάριστη έκπληξη ο συσχετισμός με ρεύματα αρχιτεκτονικής. Ενδεχομένως αυτά τα δύο να μπορέσεις να τα συνδυάσεις και να μας δώσεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα! Ενέπνευσες και εμένα τώρα! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ενδιαφέρουσα και αναλυτική περιγραφή του έργου! Η συσχέτιση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το χώρο και τους τρόπους που η κοινωνία απορροφάει αυτή την πληροφορία και την αναπαραγάγει αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις. Το σημείο και η ευθεία πολύ εύκολα μπορούν να υποδηλώσουν την συνέχεια και την στασιμότητα, την δυναμικότητα και την παθητικότητα η οποία κυριαρχούσε στην εποχή που γράφτηκε το βιβλίο τόσο στον κοινωνικό όσο και στον αρχιτεκτονικό τομέα. Περιμένω να δω πως θα χειριστείς τον φόβο του αγνώστου- άγνωστης μορφής ( μία σκέψη μου είναι προσδιορίσημης ίσως μόνο από σύγχρονα μέσα) και την ένταξη της σε μία κοινωνία που έχει συνηθίσει και αποδεχτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οργανωμένη και αναλυτική παρουσίαση. Όπως και η Μαργαρίτα, θα ήθελα και εγώ με αφετηρία το συγκεκριμένο βιβλίο να προκύψουν χώροι που μεταβάλλονται και γίνονται διαφορετικά αντιληπτοί ανάλογα με την οπτική γωνία. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή